Kunst en schilderijen van Michael Lasoff


The Innovators 2006


Wilt U de Engelstalige versie, hier aanklikken

If you would like the English version, please click hereSignature Lasoff


  1. De schilderijen
  2. Curriculum Vitae
  3. Opmerkingen van de kunstenaar
  4. Recenties (een selectie)
  5. Expositie Agenda
  6. Filmen en Muziek
  7. Contact & links


Michael Lasoff werd in 1948 in Chicago geboren. Hij wist al op jonge leeftijd dat hij kunstenaar wilde worden. Michael Lasoff studeerde aan the Minneapolis School of Fine Arts and Design in de U.S.A. Onderdeel van deze studie was een stage bij Ateliers '63 in Haarlem. In Amerika kreeg hij les van kunstenaars als Christo, George Segal, Roberto Matta. Leraren in Nederland waren o.a. Edgar Fernhout, Reinier Lucassen en Co Westerik. Na het behalen van zijn kunst academie diploma in 1970, reisde hij enkele jaren rond over de wereld. Uiteindelijk heeft hij zich gevestigd in Nederland. Michael Lasoff is van Russisch, Pools, Frans en Griekse afkomst. Deze Europese oorsprongen hebben zich onherroepelijk vermengd met zijn Amerikaanse achtergrond en Nederlandse indrukken.


Michael Lasoff voelt zich niet belemmerd door een bepaalde kleuren theorie, noch door enige wet in de kunst. De menging van vorm en kleur, is voor hem erg belangrijk. Zoals Cezanne zei: "Wanneer kleur haar grootste rijkdom krijgt, heeft de vorm haar volheid". Een schilderij begint voor Lasoff op een onbewust niveau. Werkend vanuit zijn fantasie, ontstaat eerst een sequens van lijnen, spatten en penseelstreken, die het raamwerk vormen, ofwel: "de energie onder het oppervlak". Na een tijd ontstaan er wat meer herkenbare figuren op het doek. Het onderliggende netwerk schept een geheimzinnige relatie tussen figuur en achtergrond.

In de voorstellingen komen vaak een of meer figuren voor die naar de toeschouwer staren, of er juist van weg kijken. De schilderijen zijn indringend, ontroerend, maar ook grappig en vrolijk. Er spreekt optimisme uit. Hoewel Lasoff bijna uitsluitend vrouwen schildert, vaak ook naakt, zijn z'n schilderijen veel meer dan 'vrouwelijke naakten'. De geschilderde vrouwen worden nooit in hun naaktheid betrapt, maar ze hullen zich zelfbewust in hun eigen huid. De composities van Lasoff zijn gedurfd, altijd wat afwijkend van het vanzelfsprekende. De achtergrond is nooit in disharmonie met de uitstraling van het model maar is juist mede bepalend voor de persoonlijkheid van de afgebeelde persoon.


Michael Lasoff houdt zich bezig met dat bijna in onbruik geraakte woord: "schoonheid". Zijn manier van werken is zo eigen, dat die feitelijk niet onder een moderne stroming in de kunst te vangen is. Hij geniet van het gebruik van tegenpolen. Spanningen die ontstaan tussen drukke en rustige vlakken, grote pastel delen die als het ware worden opgeschrikt door intense en heldere kleuraccenten, schilderachtige gedeelten die beklad zijn met tekenachtige lijnen. Op een bepaalde manier zijn de figuren een raam naar zijn ziel en hij hoopt via dit raam ook de toeschouwer te bereiken.


Je vindt ons in de Internet Gids

Copyright © Michael Lasoff 1999-2011